Rechtsgebieden
Vreemdelingenrecht
Het vreemdelingenrecht is een rechtsgebied dat zich bezighoudt met de regels en wetten die van toepassing zijn op personen die geen Nederlandse nationaliteit hebben, ook wel vreemdelingen genoemd. Dit rechtsgebied regelt de toelating, het verblijf, en de uitzetting van vreemdelingen in Nederland.
Onder het reguliere verblijf vallen verschillende soorten verblijfsvergunningen die worden verleend aan vreemdelingen die geen asiel aanvragen, maar om andere redenen in Nederland willen verblijven. Hier zijn de belangrijkste typen reguliere verblijfsvergunningen:
1. Verblijfsvergunning voor Werk: Dit wordt doorgaans verleend aan buitenlandse arbeiders die wensen te werken als kennismigrant, in loondienst, als zelfstandige of als au pair.
2. Verblijfsvergunning voor Studie: Voor vreemdelingen die in Nederland een voltijdstudie willen volgen aan een erkende onderwijsinstelling, zoals universiteiten en hogescholen.
3. Verblijfsvergunning voor Gezinshereniging & Gezinsvorming: Voor familieleden van personen die in Nederland verblijven en familie wensen te laten overkomen, dan wel voor personen die willen trouwen of een geregistreerd partnerschap willen aangaan met iemand in Nederland.
4. Verblijfsvergunning voor Medische Behandeling: Voor vreemdelingen die niet in hun eigen land behandeld kunnen worden en naar Nederland komen voor medische zorg.
5. Verblijfsvergunning voor Langdurig ingezetene van de EU: Voor vreemdelingen die in een ander EU-land een vergunning als langdurig ingezetene hebben en zich in Nederland willen vestigen.
6. Verblijfsvergunning voor Partners van Nederlanders of EU/EER-burgers: Voor niet-EU-partners van Nederlandse of EU/EER-burgers die gebruik willen maken van het recht op vrij verkeer en verblijf binnen de Europese Unie.
Elk type verblijfsvergunning heeft specifieke voorwaarden en vereisten waaraan moet worden voldaan. De aanvragen worden beoordeeld door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het type vergunning dat wordt aangevraagd, hangt af van het doel van het verblijf in Nederland. Het is daarom noodzakelijk de aanvraag te laten indienen door een bekwame advocaat.
Hierbij gaat het om de regels die gelden omtrent het verkrijgen, het behouden of verliezen van de Nederlandse nationaliteit, inclusief procedures voor naturalisatie (het verkrijgen van het staatsburgerschap) en optieregelingen.
1. Verkrijgen: De Nederlandse nationaliteit kan verkregen worden door naturalisatie, geboorte of afkomst. Bij de naturalisatieprocedure wordt gekeken of voldaan is aan alle vereisten en of de aanvrager geen gevaar is voor de openbare orde.
2. Behouden: Er zijn bepaalde uitzonderlijke omstandigheden waarbij men een dubbele nationaliteit kan hebben en daarmee de Nederlandse nationaliteit kan behouden.
3. Verliezen: Je kunt je Nederlandse nationaliteit verliezen door het verkrijgen van een andere nationaliteit, vrijwillige afstand, of in uitzonderlijke gevallen door strafrechtelijke veroordelingen.
Uitzetting en terugkeer
- Procedures en regels voor het uitzetten of terugsturen van vreemdelingen die geen recht (meer) hebben op verblijf in Nederland, bijvoorbeeld omdat hun asielaanvraag is afgewezen of hun verblijfsvergunning is verlopen.
- Meldplicht en vertrekplicht: Regelgeving omtrent de verplichtingen van vreemdelingen om zich te melden bij de autoriteiten en Nederland te verlaten.
Het vreemdelingenrecht is een complex en dynamisch rechtsgebied dat vaak onderhevig is aan veranderingen door beleidswijzigingen en jurisprudentie. Het doel is om een balans te vinden tussen nationale veiligheid, de rechten van vreemdelingen, en internationale verplichtingen.
Bij advocatenkantoor Tigris kunnen wij u begeleiden bij alle voornoemde procedures. Door onze jarenlange ervaring en expertise zullen samen met u kijken naar de mogelijkheden voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning.