Rechtsgebieden

Asielrecht

Als u bescherming zoekt vanwege oorlog, vervolging, of onmenselijke behandeling, kunt u recht hebben op asiel in Nederland. Advocatenkantoor Tigris biedt deskundige begeleiding door de complexe asielprocedure, van aanmelding tot juridische bijstand en beroepsprocedures. Met ruime ervaring en kennis zorgen wij ervoor dat uw zaak professioneel en grondig wordt behandeld, zodat u de best mogelijke ondersteuning krijgt bij uw asielaanvraag.

Wanneer heeft u recht op een asielvergunning?

Een asielaanvraag wordt gedaan wanneer iemand zich onveilig voelt in zijn of haar thuisland en bescherming zoekt in een ander land. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij oorlog, vervolging vanwege politieke overtuigingen, religie, etniciteit, nationaliteit, of het behoren tot een bepaalde sociale groep, zoals LHBTI+ personen.

Iemand heeft recht op een asielvergunning in Nederland als hij of zij voldoet aan een van de volgende voorwaarden:

  1. Vluchteling volgens het VN-Vluchtelingenverdrag: De persoon heeft een gegronde vrees voor vervolging vanwege ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging, of het behoren tot een specifieke sociale groep in het land van herkomst.
  2. Reëel risico op ernstige schade: De persoon loopt een reëel risico op de doodstraf, marteling, of andere onmenselijke of vernederende behandelingen in het land van herkomst.
  3. Oorlog of geweld: De persoon komt uit een gebied waar door oorlog of geweld sprake is van een willekeurige bedreiging van het leven of de veiligheid van burgers.
  4. Familiehereniging: De persoon heeft een familielid dat al een asielstatus heeft in Nederland en voldoet aan de voorwaarden voor familiehereniging.

Hoe verloopt de asielprocedure?

De asielprocedure in Nederland verloopt in verschillende stappen, afhankelijk van de situatie van de asielzoeker. Hier is een beknopt overzicht van hoe de procedure meestal verloopt:

1. Aanmelding en Voorbereiding

De asielzoeker meldt zich aan bij een van de aanmeldcentra, bijvoorbeeld bij Ter Apel. Daar krijgt de asielzoeker een rust- en voorbereidingstijd van enkele dagen. In deze periode kan hij of zij tot rust komen en krijgt de nodige informatie over de asielprocedure. Gedurende de asielprocedure verblijft de asielzoeker in opvanglocaties beheerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Bij de voorbereiding zal er door de politie een gehoor worden afgenomen om de identiteit van de asielzoeker vast te stellen.

2. Aanmeldgehoor en Nader gehoor

De procedure begint meestal met een aanmeldgehoor, waarin de identiteit en herkomst van de asielzoeker worden vastgesteld. Daarna volgt een nader gehoor waarin de asielzoeker de redenen voor zijn asielaanvraag toelicht. Deze redenen, ook wel asielmotieven genoemd, bevatten informatie over waarom de situatie in het land van herkomst onveilig is en welke gevaren men bij terugkeer loopt.
Samen met een advocaat kan de asielzoeker het aanmeldgehoor en het nader gehoor voorbereiden en corrigeren. Tijdens deze correcties kan de asielzoeker reageren op het gehoor, verklaringen verduidelijken, vertaalfouten corrigeren, en verkeerde interpretaties herstellen.

3. Beslissing door de IND

Als de IND van mening is dat de asielaanvraag moet worden afgewezen, stuurt zij een voornemen naar de asielzoeker. In dit document staat waarom de IND vindt dat de verklaringen van de asielzoeker niet leiden tot het verlenen van een verblijfsvergunning. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de problemen in het land van herkomst ongeloofwaardig zijn, niet ernstig genoeg zijn, of omdat de asielzoeker zich in een ander deel van het land veilig kan vestigen. Indien de asielzoeker het niet eens is met het voornemen, heeft hij of zij de mogelijkheid om met de advocaat een zienswijze in te dienen. Hierin legt de asielzoeker uit waarom hij het niet eens is met het voornemen. Na het indienen van de zienswijze volgt een definitief besluit over het verzoek om internationale bescherming. Als de asielzoeker het niet eens is met dit besluit, kan er beroep worden aangetekend bij de rechtbank.

4. Verlengde Asielprocedure (indien nodig)

Als de IND meer tijd nodig heeft om de aanvraag te beoordelen, kan de aanvraag in de Verlengde Asielprocedure (VA) worden geplaatst. In deze fase kan de beslissingstermijn worden verlengd tot maximaal 21 maanden.